Šta su osnovni uslovi za uspešno funkcionisanje sistema EG?

NE POSTOJI JEFTINO GREJANJE !!!

U ovom, po meni najvažnijem delu, na samom početku želim da istaknem ovu veliku i jedinu istinu i odgovorno tvrdim da svako ko pokušavajući da vas ubedi da je grejanje njegovim kotlom , sistemom ili uređajem jeftino, ne govori istinu i samo želi da vam uzme novac. Grejanje pojedinim sistemima samo može biti ekonomičnije - jeftinije ili efikasnije u odnosu na druge, i to u zavisnosti od mnogih faktora, a nikako ne može biti jeftino. Uspostavljanjem osnovnih uslova za efikasno grejanje vi samo možete dovesti sebe u situaciju da pravilnim izborom sistema ostvarite uštedu i kvalitetnije grejanje, isto kao što ne pridržavanjem osnovnih zakonitosti možete sebe dovesti u situaciju da smrznuti bankrotirate. Ovde želimo da vam pomognemo da se ovo drugo ne dogodi.

  • Izolacija.
  • Pravilan izbor kotla.
  • Dobro izvođenje instalacije po pravilima struke je veoma važno.
  • Navike korisnika

Uslovi za uspešno funkcionisanje sistema EG?

Izolacija objekta je NAJVAŽNIJI uslov za funkcionisanje bilo kog, pa i etažnog grejanja. Bez dobre izolacije NIJE MOGUĆE ostvariti efikasno grejanje, pa sve i da koristite najefikasnije sisteme, a da to pri tom ne izađe iz okvira ekonomske održivosti.

Stepen izolovanosti objekta u direktnoj proporciji je sa kvalitetom i cenom grejanja, a efekti dobre izolacije smanjuju utrošak energije i do nekoliko puta, a ne nekoliko procenata. Neizolovani, ili loše izolovani objekat je (pogledajte gore definiciju grejanja) ekvivalentan grejanju dvorišta ili ulice i svaki pokušaj unapred je osuđen na neuspeh. Za više informacija o efektima toplotne izolacije koristite internet, koji je prepun korisnih saveta, linkova itd. , da ne bismo ovde širili temu, a iskustva stručnjaka će vam se višestruko vratiti.

Pravilan izbor kotla je jedan od najvažnijih preduslova.

Pravilno rukovanje kotlom i sprečavanje toplotnih gubitaka prouzrokovanih nemarom obezbediće i ovaj neophodan uslov. Besmisleno je ložiti kotao ili uključiti sva tri grejača u električnom kotlu, ako ukućani imaju naviku da drže otvoren prozor po ceo dan zato što su na primer - pušači.