Prednosti i mane etažnog grejanja

Prednosti

Uravnotežena temperatura u celom stanu. Dok je osnovna karakteristika lokalnih grejnih uređaja, bilo da se radi o elktričnim (TA peći, grejalice, klima uređaji) bilo na loženje ( peći na drva, ugalj, kamini, šporeti ) da se proizvedena toplotna energija predaje samo prostoriji u kojoj se nalazi, znači važi pravilo ” jedan uređaj jedna prostorija”, kod sistema za etažno centralno grejanje, jedan izvor toplote kotao, vezuje se na više grejnih tela radijatora, koji istovremeno predaju toplotu u više prostorija.

Prednosti i mane etažnog grejanja

Pošto kod etažnog grejanja imamo više podvrsta, u odnosu na to koji energent se koristi i koja je vrsta centralnog kotla, moraćemo se osvrnuti i na konkretne razlike, prednosti i mane u okviru podgrupe. Najbolje u smislu potrebnog održavanja i opsluživanja je centralno grejanje priključeno na gradsku toplanu. Zagovornici teorije da je finansijski aspekt najvažniji kažu da je to manje ekonomično od sopstvenog etažnog grejanja s obzirom na to da se račun za grejanje plaća svih 12 meseci u godini. Imaoci gradskog centralnog grejanja maštaju da pređu na sopstvenu etažno, nezadovoljni toplotom radijatora, isključivanjem grejanja u noćnom periodu od 22h do 08 h ujutro, razlikom u kvalitetu grejanja u odnosu na sprat na kojem žive pa čak i na deo grada i udaljenost od toplane, visoke račune cele godine itd.

Imaoci sopstvenog etažnog grejanja maštaju da se jednoga dana priključe na gradski sistem (obično ne računaju na nenormalne i nerealne iznose participacije za priključak) i pri tome se žale na visoke račune za struju, gas, naftu, drva, ugalj…. Dakle, retko ko je zadovoljan, a za to postoje razlozi koji idu u prilog i jednima i drugima. Sopstveno etažno grejanje ima prednost zato što sami regulišete temperature u radijatorima, interval grejanja, možete grejati kada god vi želite u 24 časa, a kada niste kod kuće, na odmoru ste i sl. ne trošite energente i ne plaćate grejanje. Jednostavno, vi sami odlučujete o svemu, što je naravno velika prednost. Manje obaveza imaju oni koji koriste elektro kotlove, dok korisnici kotlova na čvrsto gorivo lože više puta dnevno i stalno opslužuju kotao, što ponekima predstavlja veliku obavezu i problem. Uz to, energenti su skupi, treba mesta za njihovo skladištenje i sl. Zaključujemo da je to jedna tema koja zahteva opširnu i temeljnu analizu, koja opet ne bi mogla pomiriti sve suprodstavljene stavove i doneti univerzalni zaključak.

Ekonomičnije grejanje u svakom slučaju od grejanja pojedinačnim izvorima toplote? Različita grejna tela na struju – termoakomulacione peći, kvarcne grejalice, mermotermi, kaloriferi, radijatori na struju i slično, uglavnom su veliki potrošači energije i treba ih po mogućnosti birati kao dopunska sredstva, a ne kao osnovni izvor toplote, naročito za veće prostore. Klima-uređaji su praktični jer mogu da služe zimi za grejanje, a leti za rashlađivanje prostorija, ali su nepovoljni jer nisu dovoljni kada su temperature mnogo ispod nule. Moguće je da postoji jos neka prednost ali ovde bi se moj spisak bitnih prednosti završio.

Mane

Mane etažnog grejanja se uglavnom svode na mane u odnosu na podgrupe ( o čemu sam već pisao- loženje u odnosu na električnu energiju ili gas) i u principu ne postoje, osim jedne: POČETNI TROŠKOVI UGRADNJE. Kupovinom zasebnih izvora toplote i njihovim unošenjem u stan, vaš posao se završava, dok za uvođenje etažnog grejanja morate predvideti značajna sredstva, pogotovo ukolko se ono uvodi naknadno a ne prilikom izgradnje. Tu računamo na troškove projektovanja, izvođenje cevovoda, radijatora, pumpi, ekspanzionih posuda, merne i regulacione opreme, kupovinu kotla i sl.